Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Kolhydratfattig kost ökar fria fettsyror och LDL-kolesterol. Bantning med lågkolhydratdiet kan sätta fart på aterosklerosprocessen
Engelsk titel: Low-carbohydrate diet increases free fatty acids and LDL cholesterol. Weight loss with low-carbohydrate diet can induce the atherosclerotic process Läs online Författare: Nilsson, Åke Språk: Swe Antal referenser: 5 Dokumenttyp: Artikel UI-nummer: 10041908

Tidskrift

Läkartidningen 2010;107(16)1054-5 ISSN 0023-7205 E-ISSN 1652-7518 KIBs bestånd av denna tidskrift

Sammanfattning

En studie visar samma viktminskning under sex veckor med extremt kolhyd­ratsnål kost (Atkinsdiet) som med en kaloribegränsad normalkost. LDL-kolesterol ökade med 10 procent med lågkolhydratkosten men minskade med 6 procent i jämförelsegruppen, vilket korrelerade till nivån av fria fettsyror. Lågkolhydratdieten hade således inga fördelar men metabola nackdelar.