Analys av IgE-antikroppar och av basofilers känslighet kan förbättra diagnostiken vid matallergi
Sammanfattning
De diagnostiska metoderna,
hudpricktest och analys av
allergenspecifikt IgE i
serum, som vi hittills haft
tillgång till vid utredning av
matallergi begränsas av
svårigheter att skilja ut
primär artspecifik sensibilisering,
klinisk korsreaktivitet
och serologisk
korsreaktivitet. Provokationer
med födoämnen är
resurskrävande och inte
alltid helt riskfria. Analys
av IgE-antikroppar mot
allergena komponenter
förenklar handläggningen
av patienter med misstänkt
reaktion på ett födoämne,
förbättrar våra möjligheter
till individbaseradinformation
och minskar onödig
förskrivning av adrenalin
i autoinjektor. För att
bedöma allergenkänsligheten
hos en patient samt
hur denna känslighet
förändras med tiden är
CD-sens ett utmärkt
objektivt, känsligt och
riskfritt alternativ till
provokationer.