Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Analys av IgE-antikroppar och av basofilers känslighet kan förbättra diagnostiken vid matallergi
Engelsk titel: Analysis of IgE antibodies and of basophils' sensitivity can improve food allergy diagnosis Läs online Författare: Lilja, Gunnar ; Wickman, Magnus ; Nopp, Anna ; Johansson ; Nilsson, Caroline Språk: Swe Antal referenser: 15 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 11033639

Tidskrift

Allergi i Praxis 2011; (1)20-6 ISSN 0806-5462 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

De diagnostiska metoderna, hudpricktest och analys av allergenspecifikt IgE i serum, som vi hittills haft tillgång till vid utredning av matallergi begränsas av svårigheter att skilja ut primär artspecifik sensibilisering, klinisk korsreaktivitet och serologisk korsreaktivitet. Provokationer med födoämnen är resurskrävande och inte alltid helt riskfria. Analys av IgE-antikroppar mot allergena komponenter förenklar handläggningen av patienter med misstänkt reaktion på ett födoämne, förbättrar våra möjligheter till individbaseradinformation och minskar onödig förskrivning av adrenalin i autoinjektor. För att bedöma allergenkänsligheten hos en patient samt hur denna känslighet förändras med tiden är CD-sens ett utmärkt objektivt, känsligt och riskfritt alternativ till provokationer.