Engelsk titel: Food hypersensitivity - from childhood to adolescence
Läs online
Författare:
Östblom, Eva
Email: eva.ostblom@sodersjukhuset.se
Språk: Swe
Antal referenser: 24
Dokumenttyp:
Översikt
UI-nummer: 11073219
Sammanfattning
Allergier och atopisk sjukdom är
den vanligaste gruppen kroniska
sjukdomar hos barn och ungdomar.
De vanligaste allergierna är hos de
minsta barnen mjölk och ägg, hos
större barn och ungdomar dominerar
allergi mot jordnötter och trädnötter.
Det är också dessa födoämnen som
i de flesta fall ligger bakom svåra
allergiska reaktioner, även om
majoriteten med sådan allergi har
mer måttliga symtom. Det vanligaste
symtomet hos de små barnen är
atopiska eksem, men de flesta barn
med atopiska eksem har inte någon
bakomliggande allerigsjukdom.
Allergidiagnostik är behäftat med
en hel del svårigheter. Låggradig
sensibilisering, förekomst av IgE, är
vanligt utan att det är förknippat med
kliniskt relevant allergi. Utan en
mycket övertygande anamnes och
höga nivåer IgE är födoämnesprovokation
det enda sättet att tillförlitligt
kunna ställa en korrekt födoämnesallergidiagnos.
På senare år har
stora förbättringar skett på området.
Genom s.k. komponentanalys har
in-vitro-diagnostiken förbättrats
väsentligt för vissa födoämnen.
Nya metoder är också under utveckling.
Födoämnesallergi har en
negativ påverkan på den hälsorelaterade
livskvaliteten. Inte minst därför
är korrekt diagnostik av största vikt.