Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Födoämnesallergi - från barn till tonår
Engelsk titel: Food hypersensitivity - from childhood to adolescence Läs online Författare: Östblom, Eva Språk: Swe Antal referenser: 24 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 11073219

Tidskrift

Allergi i Praxis 2011; (2)28-32 ISSN 0806-5462 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Allergier och atopisk sjukdom är den vanligaste gruppen kroniska sjukdomar hos barn och ungdomar. De vanligaste allergierna är hos de minsta barnen mjölk och ägg, hos större barn och ungdomar dominerar allergi mot jordnötter och trädnötter. Det är också dessa födoämnen som i de flesta fall ligger bakom svåra allergiska reaktioner, även om majoriteten med sådan allergi har mer måttliga symtom. Det vanligaste symtomet hos de små barnen är atopiska eksem, men de flesta barn med atopiska eksem har inte någon bakomliggande allerigsjukdom. Allergidiagnostik är behäftat med en hel del svårigheter. Låggradig sensibilisering, förekomst av IgE, är vanligt utan att det är förknippat med kliniskt relevant allergi. Utan en mycket övertygande anamnes och höga nivåer IgE är födoämnesprovokation det enda sättet att tillförlitligt kunna ställa en korrekt födoämnesallergidiagnos. På senare år har stora förbättringar skett på området. Genom s.k. komponentanalys har in-vitro-diagnostiken förbättrats väsentligt för vissa födoämnen. Nya metoder är också under utveckling. Födoämnesallergi har en negativ påverkan på den hälsorelaterade livskvaliteten. Inte minst därför är korrekt diagnostik av största vikt.