Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Medelhavskost och statiner mot hjärt-kärlsjukdom
Engelsk titel: Mediterranean diet and statins against cardiovascular disease Läs online Författare: Håkansson, Jan Språk: Swe Antal referenser: 29 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 12097349

Tidskrift

Läkartidningen 2012;109(36)1540-3 ISSN 0023-7205 E-ISSN 1652-7518 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Behandling med statiner för att minska risken för hjärt–kärlsjukdom, främst hjärtinfarkt, är väldokumenterad. Minskningen av den relativa risken är likartad i alla riskgrupper. Personer med manifest ate­rosklerotisk kärlsjukdom har så hög risk och därmed så mycket att vinna att i princip alla bör erbjudas behandling med statiner om det inte ter sig orimligt med tanke på komorbiditet och polyfarmaci. För personer utan tidigare hjärt–kärlsjukdom bör behandling erbjudas i första hand till dem med uppskattad hög risk. Övriga lipidmodifierande läkemedelsgrupper har svag dokumentation och bör övervägas främst vid svåra familjära lipidrubbningar. Medelhavskost är den kost som har starkast dokumentation beträffande förebyggande effekt mot hjärt–kärlsjukdom.