Engelsk titel: Fish protects against asthma - while early treatment with antibiotics is a risk factor
Läs online
Författare:
Goksör, Emma
;
Wennergren, Göran
Email: emma.goksor@vgregion.se
Språk: Swe
Antal referenser: 46
Dokumenttyp:
Översikt
UI-nummer: 14013171
Sammanfattning
Tidig introduktion av fisk verkar
minska risken för astma- och
allergiutveckling under barndomen.
Intaget av fisk under
första levnadsåret har framhållits
som särskilt viktigt.
I den västsvenska studien
«Västra Götalands Barn» har
introduktion av fisk före nio
månaders ålder visat sig minska
risken för astma upp till skolåldern.
Fiskens innehåll verkar
ha immunmodulerande effekter
som påverkar immunförsvaret
åt det icke-allergiska hållet.
Mycket talar för att innehållet
av omega-3 fettsyror står för en
del av denna effekt. Även innehållet
av D-vitamin kan bidra.
Introduktion av fisk under spädbarnsåret
bör därför uppmuntras.
Ett samband mellan tidig
behandling med antibiotika och
ökad risk för astma och annan
allergisk sjukdom har rapporterats
i flera studier. Effekten ses
även då antibiotika getts redan
första levnadsveckan, vilket minskar
risken för att den iakttagna
effekten återspeglar skensamband
eller omvända orsakssamband.
Den föreslagna bakomliggande
mekanismen är störning av
tarmfloran vid behandling med
antibiotika och negativ påverkan
på mognaden av immunförsvaret.
Sambandet är intressant bland
annat eftersom den föreslagna
mekanismen stämmer väl med
hygienhypotesen. Behandling
med antibiotika ska dock inte
undvikas på grund av rädsla
för astma, utan ges när det är
motiverat.