Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Fisk skyddar mot astma - medan tidig antibiotikabehandling är en riskfaktor
Engelsk titel: Fish protects against asthma - while early treatment with antibiotics is a risk factor Läs online Författare: Goksör, Emma ; Wennergren, Göran Språk: Swe Antal referenser: 46 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 14013171

Tidskrift

Allergi i Praxis 2013; (4)18-22 ISSN 0806-5462 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Tidig introduktion av fisk verkar minska risken för astma- och allergiutveckling under barndomen. Intaget av fisk under första levnadsåret har framhållits som särskilt viktigt. I den västsvenska studien «Västra Götalands Barn» har introduktion av fisk före nio månaders ålder visat sig minska risken för astma upp till skolåldern. Fiskens innehåll verkar ha immunmodulerande effekter som påverkar immunförsvaret åt det icke-allergiska hållet. Mycket talar för att innehållet av omega-3 fettsyror står för en del av denna effekt. Även innehållet av D-vitamin kan bidra. Introduktion av fisk under spädbarnsåret bör därför uppmuntras. Ett samband mellan tidig behandling med antibiotika och ökad risk för astma och annan allergisk sjukdom har rapporterats i flera studier. Effekten ses även då antibiotika getts redan första levnadsveckan, vilket minskar risken för att den iakttagna effekten återspeglar skensamband eller omvända orsakssamband. Den föreslagna bakomliggande mekanismen är störning av tarmfloran vid behandling med antibiotika och negativ påverkan på mognaden av immunförsvaret. Sambandet är intressant bland annat eftersom den föreslagna mekanismen stämmer väl med hygienhypotesen. Behandling med antibiotika ska dock inte undvikas på grund av rädsla för astma, utan ges när det är motiverat.