Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Fosfattillsatser i livsmedel en möjlig folkhälsorisk. Högt fosfat kan leda till hjärt-kärlsjukdom
Engelsk titel: Phosphate additives in food a potential public health risk. High phosphate levels can lead to cardiovascular disease Läs online Författare: Stenvinkel, Peter ; Faxen Irving, Gerd ; Wegener, Sigrid ; Eyre, Sintra ; Rippe, Bengt ; Segelmark, Mårten ; Barany, Peter ; Samuelsson, Ola Språk: Swe Antal referenser: 69 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 14087144

Tidskrift

Läkartidningen 2014;111(27-28)1176-9 ISSN 0023-7205 E-ISSN 1652-7518 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Att fosfat är en riskfaktor vid kronisk njursjukdom har länge varit känt. Mindre känt är att högt fosfat enligt nya studier är en riskmarkör för hjärt–kärlsjukdom även hos njurfriska. Högt fosfat kan leda till hjärt–kärlsjukdom genom flera olika mekanismer. Djurstudier visar att fosfat accelererar åldrandeprocessen. Högt fosfatintag är associerat med ökad dödlighet. Till skillnad från naturligt organiskt bundet fosfor (i kött och mjölk) absorberas oorganiskt bundet fosfor i bearbetad föda med fosforhaltiga tillsatser fullständigt i tarmen. Livsmedelsindustrin bör tydligt märka ut vilka livsmedel som innehåller fosforhaltiga tillsatser.