Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Har vi tappat förståndet kring matallergier?
Engelsk titel: Have we lost our mind when it comes to food allergies? Läs online Författare: Wickman, Magnus Språk: Swe Antal referenser: 3 Dokumenttyp: Artikel UI-nummer: 16013945

Tidskrift

Allergi i Praxis 2015; (3)22-6 ISSN 0806-5462 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Det finns människor som är så allerg- iska att en mindre del av exempelvis en nöt i munnen kan utgöra livsfara. Men de verkar plötsligt ha blivit så många? Andelen som kan komma att få en livshotande allergisk reaktion, om någon i närheten äter det man inte tål verkar också har ökat? Det ställs nu också krav på nötfria offentliga miljöer och kommunikationer i preventivt syfte. Självklart finns de som kan komma att reagera allergiskt i situationer då allergen från födoämnen blir luftburna, men symtomen blir lokala och inte generella. Inga dödsfall är kända vid sådan exponering. Rädslan att få en livshotande reaktion, om någon i när- heten äter träd- eller jordnötter verkar bli allt mer utbredd, och har enligt mitt tyckande tappat alla proportioner. Media har här ett stort ansvar genom att sprida skräckhistorier på ett osakligt sätt, där sanningshalten är tveksam. Vi på läkarsidan förstärker rädslan, i och med att vi underlåter att göra en adekvat utredning för att kunna identifiera dem som kan komma att få en livshotande reaktion på en liten mängd födoämnesallergen. Därigenom blir allergisjuka ändå sjukare. Hur kan vi vända denna trend? Denna artikel bygger på föredraget «Har vi tappat förståndet kring matallergier» på Helsedirektoratet, Oslo november 2014, ledarartikeln: «Skilj på hysteri och allergi» i Dagens Nyheter, mars 2015 av Hanne Kjöller med undertecknad som intervjuobjekt, samt kommentarer som därefter förekom i sociala medier.