Engelsk titel: Have we lost our mind when it comes to food allergies?
Läs online
Författare:
Wickman, Magnus
Email: Magnus.Wickman@ki.se
Språk: Swe
Antal referenser: 3
Dokumenttyp:
Artikel
UI-nummer: 16013945
Sammanfattning
Det finns människor som är så allerg-
iska att en mindre del av exempelvis
en nöt i munnen kan utgöra livsfara.
Men de verkar plötsligt ha blivit så
många? Andelen som kan komma att få
en livshotande allergisk reaktion, om
någon i närheten äter det man inte tål
verkar också har ökat? Det ställs nu
också krav på nötfria offentliga miljöer
och kommunikationer i preventivt syfte.
Självklart finns de som kan komma att
reagera allergiskt i situationer då
allergen från födoämnen blir luftburna,
men symtomen blir lokala och inte
generella. Inga dödsfall är kända vid
sådan exponering. Rädslan att få en
livshotande reaktion, om någon i när-
heten äter träd- eller jordnötter verkar
bli allt mer utbredd, och har enligt mitt
tyckande tappat alla proportioner.
Media har här ett stort ansvar genom
att sprida skräckhistorier på ett
osakligt sätt, där sanningshalten är
tveksam. Vi på läkarsidan förstärker
rädslan, i och med att vi underlåter att
göra en adekvat utredning för att kunna
identifiera dem som kan komma att få
en livshotande reaktion på en liten
mängd födoämnesallergen. Därigenom
blir allergisjuka ändå sjukare. Hur kan
vi vända denna trend?
Denna artikel bygger på föredraget
«Har vi tappat förståndet kring
matallergier» på Helsedirektoratet,
Oslo november 2014, ledarartikeln:
«Skilj på hysteri och allergi» i
Dagens Nyheter, mars 2015 av Hanne Kjöller
med undertecknad som intervjuobjekt,
samt kommentarer som därefter
förekom i sociala medier.