Engelsk titel: FPIES – an underdiagnosed condition
Läs online
Författare:
Nordvall, Lennart
Email: lennart.nordvall@kbh.uu.se
Språk: Swe
Antal referenser: 5
Dokumenttyp:
Artikel
UI-nummer: 18030281
Sammanfattning
FPIES (Food protein-induced enterocolitis
syndrome) är ett icke-IgE-medierat
födoämnesallergiskt sjukdomstillstånd
som nästan uteslutande drabbar
små barn. Tillståndet tros vara cellullärt
medierat. Mjölk och soja anges som
vanliga allergier i sammanhanget, men
det är karakteristiskt att nästan vilken
mat som helst kan vara utlösande.
Symtomen är mycket häftiga, men
kommer med latens på flera timmar
efter intag av mat, vilket gör att
sambandet till födoämnesintag ofta
inte alls är uppenbart. Symtomen är
framför allt gastrointestinala, mest
karakteristiskt häftiga upprepade
kräkningar, svår allmänpåverkan
och blekhet. Hypovolemisk chock
kan ingå i bilden, men dödsfall är
inte beskrivna. En kronisk form av
tillståndet kännetecknas av kräkningar
och «failure to thrive». Akutbehandlingen
består framför allt
av intravenös vätsketillförsel och
intravenöst givet kortison.
Adrenalin ska inte användas. Vanliga
allergitester ger negativt utfall och
således ingen vägledning till diagnos,
som därför får baseras på sjukhistoria
och provokationer. Dessa bör lämpligen
göras på sjukhus och med nål
satt. För behandlingen är det givetvis
avgörande att utlösande födoämne
identifieras och elimineras ur kosten.
Tillståndet är i nästan alla fall
självläkande på några års sikt, men
fåtalet fall kvarstår till tonår och även
till vuxen ålder. Differentialdiagnoser
till FPIES är en rad svåra akuta
pediatriska tillstånd, ileus/invagination,
sepsis med mera.