Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



FPIES – ett underdiagnostierat tillstånd
Engelsk titel: FPIES – an underdiagnosed condition Läs online Författare: Nordvall, Lennart Språk: Swe Antal referenser: 5 Dokumenttyp: Artikel UI-nummer: 18030281

Tidskrift

Allergi i Praxis 2018; (1)34-7 ISSN 0806-5462 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

FPIES (Food protein-induced enterocolitis syndrome) är ett icke-IgE-medierat födoämnesallergiskt sjukdomstillstånd som nästan uteslutande drabbar små barn. Tillståndet tros vara cellullärt medierat. Mjölk och soja anges som vanliga allergier i sammanhanget, men det är karakteristiskt att nästan vilken mat som helst kan vara utlösande. Symtomen är mycket häftiga, men kommer med latens på flera timmar efter intag av mat, vilket gör att sambandet till födoämnesintag ofta inte alls är uppenbart. Symtomen är framför allt gastrointestinala, mest karakteristiskt häftiga upprepade kräkningar, svår allmänpåverkan och blekhet. Hypovolemisk chock kan ingå i bilden, men dödsfall är inte beskrivna. En kronisk form av tillståndet kännetecknas av kräkningar och «failure to thrive». Akutbehandlingen består framför allt av intravenös vätsketillförsel och intravenöst givet kortison. Adrenalin ska inte användas. Vanliga allergitester ger negativt utfall och således ingen vägledning till diagnos, som därför får baseras på sjukhistoria och provokationer. Dessa bör lämpligen göras på sjukhus och med nål satt. För behandlingen är det givetvis avgörande att utlösande födoämne identifieras och elimineras ur kosten. Tillståndet är i nästan alla fall självläkande på några års sikt, men fåtalet fall kvarstår till tonår och även till vuxen ålder. Differentialdiagnoser till FPIES är en rad svåra akuta pediatriska tillstånd, ileus/invagination, sepsis med mera.