Sammanfattning
Kirurgi på rätt indikation och vid rätt tidpunkt är ett omistligt komplement till medicinsk behandling vid inflammatorisk tarmsjukdom, som förebygger sjukdomskomplikationer, förbättrar patienternas livskvalitet och ibland är livräddande.
Kirurgi för ulcerös kolit görs oftast som ett tvåstegsförfarande: först kolektomi plus ileostomi med rektum lämnad intakt och i senare skede, med optimerad patient, tarmrekonstruktion anpassad efter patientens individuella livssituation.
Kirurgi vid Crohns sjukdom korrigerar komplikationer (stenoser och fistlar) och sparar tarm genom begränsade resektioner och strikturplastiker. Laparoskopisk kirurgi verkar ha viktiga fördelar vid primära tarmresektioner.
Modern medicinsk behandling har förändrat indikationerna men ännu inte minskat behovet av kirurgi. Pågående antiinflammatorisk och immunmodulerande behandling är viktig att beakta i samband med kirurgi.
Ett nära samspel mellan gastroenterolog och kolorektalkirurg är nödvändigt för att uppnå bästa möjliga långtidsprognos för de individer som lever med IBD.