Engelsk titel: Right diet can prevent cardiometabolic diseases
Läs online
Författare:
Riserus, Ulf
Email: ulf.riserus@pubcare.uu.se
Språk: Swe
Antal referenser: 125
Dokumenttyp:
Översikt
UI-nummer: 10091719
Sammanfattning
Kvaliteten på fett och kolhydrater är viktigare än kvantiteten för prevention av kardiometabola sjukdomar.
Det är inte meningsfullt att diskutera mängder av kolhydrater och fett utan att samtidigt ta hänsyn till livsmedelskällor.
Medelhavskost och kostmönster som speglar kostrekommendationerna är associerade med minskad risk för kardiometabola sjukdomar.
Huruvida mättat fett är associerat med ökad risk eller inte beror på vad det jämförs med. Visst vetenskapligt stöd finns för att öka andelen fleromättat fett på bekostnad av mättat fett och transfett.
Om andelen mättat fett ska minskas, ska man tydligt informera patienten om vad det ska ersättas med, dvs fleromättat fett i stället för »snabba« kolhydrater.
Energiintaget från en given kost är det väsentliga när det gäller viktreduktion. Här finns olika alternativ, och de bör individanpassas.
Nuvarande kostrekommendationer tycks vara adekvata för prevention av kardiometabola sjukdomar, men den vetenskapliga evidensen behöver tydligt stärkas och kontinuerligt uppdateras, särskilt vad gäller behandling.