Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Rätt mat kan mota kardiometabola sjukdomar
Engelsk titel: Right diet can prevent cardiometabolic diseases Läs online Författare: Riserus, Ulf Språk: Swe Antal referenser: 125 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 10091719

Tidskrift

Läkartidningen 2010;107(36)2077-82 ISSN 0023-7205 E-ISSN 1652-7518 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Kvaliteten på fett och kol­hydrater är viktigare än kvantiteten för prevention av kar­dio­metabola sjukdomar. Det är inte meningsfullt att diskutera mängder av kol­hydrater och fett utan att sam­tidigt ta hänsyn till livsmedels­källor. Medelhavskost och kostmönster som speglar kostrekommendationerna är associerade med minskad risk för kardiometabola sjukdomar. Huruvida mättat fett är associerat med ökad risk eller inte beror på vad det jämförs med. Visst vetenskapligt stöd finns för att öka andelen fleromättat fett på bekostnad av mättat fett och transfett. Om andelen mättat fett ska minskas, ska man tydligt informera patienten om vad det ska ersättas med, dvs fleromättat fett i stället för »snabba« kolhydrater. Energiintaget från en given kost är det väsentliga när det gäller viktreduktion. Här finns olika alternativ, och de bör individanpassas. Nuvarande kostrekommendationer tycks vara adekvata för prevention av kardiometabola sjukdomar, men den vetenskapliga evidensen behöver tydligt stärkas och kontinuerligt uppdateras, särskilt vad gäller behandling.