Flavanoler, kakao och choklad påverkar hjärt-kärlsystemet. Men ännu för tidigt ordinera choklad som behandling
Engelsk titel: Flavonols, cocoa and chocolate affect the cardiovascular system. But still too early to prescribe chocolate as treatment
Läs online
Författare:
Lindstedt, Isak
;
Nilsson, Peter M
Email: isak.lindstedt@achima.se
Språk: Swe
Antal referenser: 7
Dokumenttyp:
Artikel
UI-nummer: 11021770
Sammanfattning
Intresset för choklad, kakao och flavanoler och deras kardiovaskulära effekter har ökat kraftigt de senaste åren.
Epidemiologiska undersökningar har påvisat ett inverst förhållande mellan chokladkonsumtion och kardiovaskulär risk.
Experimentella studier och interventionsstudier tyder på att flavanolrik kakao och choklad har en biologisk potential för att kunna påverka kardiovaskulär risk genom gynnsamma effekter på olika riskfaktorer.
Många obesvarade frågor återstår kring kakaoprodukternas nytta, och det saknas blindade placebokontrollerade interventionsstudier med lång uppföljning med kardiovaskulär morbiditet och mortalitet som effektmått.