Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Flavanoler, kakao och choklad påverkar hjärt-kärlsystemet. Men ännu för tidigt ordinera choklad som behandling
Engelsk titel: Flavonols, cocoa and chocolate affect the cardiovascular system. But still too early to prescribe chocolate as treatment Läs online Författare: Lindstedt, Isak ; Nilsson, Peter M Språk: Swe Antal referenser: 7 Dokumenttyp: Artikel UI-nummer: 11021770

Tidskrift

Läkartidningen 2011;108(7)324-5 ISSN 0023-7205 E-ISSN 1652-7518 KIBs bestånd av denna tidskrift

Sammanfattning

Intresset för choklad, kakao och flavanoler och deras kardiovaskulära effekter har ökat kraftigt de senaste åren. Epidemiologiska undersökningar har påvisat ett inverst förhållande mellan chokladkonsumtion och kardiovaskulär risk. Experimentella studier och interventionsstudier tyder på att flavanolrik kakao och choklad har en biologisk potential för att kunna påverka kar­dio­vaskulär risk genom gynnsamma effekter på olika riskfaktorer. Många obesvarade frågor återstår kring kakaoprodukternas nytta, och det saknas blindade placebokontrollerade interventionsstudier med lång uppföljning med kardiovaskulär morbiditet och mortalitet som effektmått.