Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Fästingbett kan leda till utveckling av köttallergi
Engelsk titel: Tick bites can lead to the development of meat allergy Läs online Författare: Starkhammar, Maria ; van Hage, Marianne Språk: Swe Antal referenser: 14 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 14013163

Tidskrift

Allergi i Praxis 2013; (3)14-7 ISSN 0806-5462 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Vid köttallergi får patienterna fördröjda allergiska reaktioner efter intag av kött från däggdjur (icke-primater). I regel kommer den allergiska reaktionen flera timmar efter intag av nötkött, fläskkött eller lamm (rött kött). Patienterna kan få anafylaxi, urtikaria, angioödem eller gastrointestinala symtom. Köttallergikerna är sensibiliserade mot en kolhydraten som heter a-Gal och som finns på proteiner hos däggdjur (icke-primater). Människan saknar a-Gal och kan därför bilda IgE-antikroppar mot a-Gal. Förutom IgE mot a-Gal har patienterna IgE mot nötkött och/ eller fläskkött och lamm och många har även IgE mot mjölk. Majoriteten av köttallergiker är sensibiliserade mot fästing. I Sverige, framför allt i södra delen av landet, är fästingen Ixodes ricinus vanligt förekommande. Eftersom exponering för fästing sannolikt kommer att öka i vårt land på grund av expanderande rådjur- och gnagarstammar, vilka är värddjur för fästingar, kommer troligtvis fler människor riskera att utveckla allergi mot rött kött. I denna artikel kan du läsa om kopplingen mellan IgE mot a-Gal, köttallergi och fästingbett. Artikeln tar även upp de kliniska kännetecknen för köttallergi och ger kostråd.