Engelsk titel: Tick bites can lead to the development of meat allergy
Läs online
Författare:
Starkhammar, Maria
;
van Hage, Marianne
Email: marianne.starkhammar@sodersjukhuset.se
Språk: Swe
Antal referenser: 14
Dokumenttyp:
Översikt
UI-nummer: 14013163
Sammanfattning
Vid köttallergi får patienterna fördröjda
allergiska reaktioner efter intag av kött
från däggdjur (icke-primater). I regel
kommer den allergiska reaktionen flera
timmar efter intag av nötkött, fläskkött
eller lamm (rött kött). Patienterna
kan få anafylaxi, urtikaria, angioödem
eller gastrointestinala symtom. Köttallergikerna
är sensibiliserade mot
en kolhydraten som heter a-Gal och
som finns på proteiner hos däggdjur
(icke-primater). Människan saknar
a-Gal och kan därför bilda IgE-antikroppar
mot a-Gal. Förutom IgE mot a-Gal
har patienterna IgE mot nötkött och/
eller fläskkött och lamm och många har
även IgE mot mjölk. Majoriteten av
köttallergiker är sensibiliserade mot
fästing. I Sverige, framför allt i södra
delen av landet, är fästingen Ixodes
ricinus vanligt förekommande. Eftersom
exponering för fästing sannolikt
kommer att öka i vårt land på grund av
expanderande rådjur- och gnagarstammar,
vilka är värddjur för fästingar,
kommer troligtvis fler människor
riskera att utveckla allergi mot rött kött.
I denna artikel kan du läsa om
kopplingen mellan IgE mot a-Gal,
köttallergi och fästingbett. Artikeln tar
även upp de kliniska kännetecknen för
köttallergi och ger kostråd.