Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Svår astma hos skolbarn
Engelsk titel: Severe asthma in school children Läs online Författare: Konradsen, Jon R ; Nordlund, Björn ; Hedlin, Gunilla Språk: Swe Antal referenser: 23 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 14013169

Tidskrift

Allergi i Praxis 2013; (4)6-11 ISSN 0806-5462 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

Majoriteten av barn med astma uppnår god sjukdomskontroll, men ungefär 5% av alla barn med astma har bristande astmakontroll trots omfattande behandlingsinsatser och betraktas därför som svåra astmatiker. Detta är en heterogen patientgrupp avseende symptomutlösande faktorer, klinisk presentation, påverkad livskvalitet, lungfunktion och inflammation i luftvägarna. Problematisk svår astma har två undergrupper; svårbehandlad astma och terapiresistent astma. Barn med svårbehandlad astma har en identifierbar och åtgärdbar förklaring till sin bristande symptomkontroll, till exempel pågående allergen eller annan miljöexponering, nedsatt följsamhet till behandlingsplanen eller obehandlad komorbiditet. I en svensk studie på skolbarn med problematisk svår astma, kunde ungefär 40% av de undersökta barnen klassificeras som svårbehandlade. För att differentiera mellan patienter med svårbehandlad och terapiresistent astma görs en kartläggning av symptom på komorbiditet och ett ställningstagande till eventuell utredning och behandling av dessa. Sedan måste symptomutlösande orsaker och försämrande omgivningsfaktorer identifieras, familjens och patientens följsamhet till den föreskrivna behandlingen utvärderas och patientens inhalationsteknik kontrolleras. Hos barn som diagnostiseras som terapiresistenta astmatiker går det inte att identifiera någon åtgärdbar förklaring till barnets svåra symptom, och det är framför allt hos denna patientgrupp mera avancerade utredningar som HRCT och bronkoskopi, och nya behandlingsalternativ kan bli aktuella.