Sök artiklar i SveMed+

Observera: SveMed+ upphör att uppdateras!



Vegetarisk mat är bra - även för små barn
Engelsk titel: Vegetarian food is good - even for young children Läs online Författare: Ask, Sara ; Strindlund, Åsa Språk: Swe Antal referenser: 57 Dokumenttyp: Översikt UI-nummer: 14037733

Tidskrift

Läkartidningen 2014;111(11)468-72 ISSN 0023-7205 E-ISSN 1652-7518 KIBs bestånd av denna tidskrift Denna tidskrift är expertgranskad (Peer-Reviewed)

Sammanfattning

En väl sammansatt vegetarisk kost kan innebära hälsofördelar. Om kosten är välplanerad kan även små barn äta helt vegetariskt. Det är viktigt att ge akt på näringsämnen som begränsas när animalier väljs bort. Framför allt gäller det vitamin B12, vitamin D och omega 3-fettsyror, men även proteiner, järn, kalcium, selen och jod. Utöver D-droppar är B12-tillskott nödvändigt för barn som får vegankost. Maten bör inte vara för fiberrik och fettsnål. Stommen i kosten är baljväxter, tofu och andra sojaprodukter, nötter, gryn, rotfrukter och grönsaker, berikad mjölk eller vegetabilisk dryck, rapsolja och rapsoljebaserade margariner, bröstmjölk och berikad gröt eller välling för de yngre barnen.