Engelsk titel: How to diagnose children with food allergy?
Läs online
Författare:
Saalman, Robert
Email: robert.saalman@vgregion.se
Språk: Swe
Antal referenser: 24
Dokumenttyp:
Översikt
UI-nummer: 16013942
Sammanfattning
Gastrointestinal födoämnesallergi
är en vanlig orsak till besök inom
barnsjukvården. Mag-tarmkanalen
är ett funktionellt integrerat organ-
system som sträcker sig från
munnen till anus. En eller flera
delar av mag-tarmkanalen kan
vara involverade hos en födoämnes-
allergisk individ. Symtomfloran
vid födoämnesallergi i mag-tarmkanalen är mångfacetterad. Att
diagnostisera allergi i mag-tarmkanalen är också utmanande ur
aspekten att flera andra sjukdomar
kan ha en liknande klinisk bild.
Aktuell forskning har delvis
vidgat vår syn på gastrointestinal
födoämnesallergi. Under senare
år har nya allergiska inflammationstillstånd i mag-tarmkanalen
identifierats; hit hör eosinofil
esofagit och FPIES (food proteininduced enterocolitis syndrome).
Födoämnesallergi är huvudsakligen en klinisk diagnos som baseras
på elimination och provokation av
misstänkt utlösande födoämne.
Noggrann anamnes och kropps-
undersökning är fundamentala
redskap i diagnostiken.
Provtagning kan vara till viss
hjälp vid utredning och uppföljning.
Det är dock viktigt att reflektera
över att åtminstone 60 % av de
allergiska reaktionerna i mag-
tarmkanalen hos barn utgörs av
icke-IgE-förmedlade reaktioner.
Vid strikt icke-IgE-medierad allergi
har man således ingen vägledning
av etablerade allergitest så som
specifikt IgE mot födoämnen i
blodet eller pricktest eftersom
andra immunmekanismer, t.ex.
T-cellsmedierade reaktioner,
är involverade i den allergiska
inflammationsprocessen.
Differentialdiagnostiska
överväganden inkluderar celiaki,
laktosintolerans, inflammatorisk
tarmsjukdom (IBD) och Irritable
bowel syndrome (IBS).