Engelsk titel: Non-IgE-mediated food allergy
Läs online
Författare:
Kristjansson, Sigurdur
Email: sig@landspitali.is
Språk: Swe
Antal referenser: 23
Dokumenttyp:
Översikt
UI-nummer: 14013164
Sammanfattning
Icke IgE-medierad födoämnesallergi är
ovanlig och inte så väl känd för många
läkare. Mycket tyder på att prevalensen
har ökat de senaste 10–20 åren.
Det finns tre olika kliniska former
vilka alla drabbar tarmslemhinnan som
blir inflammerad. Patofysiologin är
oklar, proteiner från födan aktiverar
T-celler och frisättning av proinflammatoriska
cytokiner vilket i sin tur leder till
lokal inflammation i tarmen med ökad
tarmpermeabilitet.
Två av dessa kliniska former kan ge
allvarliga symtom, med upprepade
kräkningar och blodtillblandad diarré
och även chocktillstånd med metabolisk
acidos och hypovolemi. Även malabsorption
och dålig viktuppgång kan ses.
Symtom kan uppträda även hos barn
som enbart får bröstmjölk, men kommer
oftast när barnet börjar få tillägg eller
fast föda. Elimination av orsakande föda
antingen hos den ammande mamman
eller hos barnet leder till fullständig
remission. Diagnosen säkerställs med
födoämnesprovokation. De flesta barn
med FPIES, food protein-induced
enterocolitis syndrome, blir friska runt
3–5 års ålder. Barn med allergisk proktit
blir friska i tidigare ålder.
Ökad kunskap behövs om icke IgEmedierad
födoämnesallergi, som antagligen
är vanligare än vi tror. Kanske finns
det lindriga kliniska former som går
oupptäckta.