Engelsk titel: Diagnostics and overdiagnosis of food hypersensitivity
Läs online
Författare:
Winberg, Anna
Email: anna.winberg@umu.se
Språk: Swe
Antal referenser: 33
Dokumenttyp:
Artikel
UI-nummer: 18030276
Sammanfattning
I flera nyliga svenska studier anger närmare
en fjärdedel av både barn och vuxna att de står på
eliminationskost på grund av misstänkt födoämnesöverkänslighet.
En stor andel av personer med
rapporterad födoämnesöverkänslighet
har inte utretts och diagnosticerats
av hälso- och sjukvården.
I en tid då vi måste prioritera
våra sjukvårds- och samhällsresurser uppkommer
givetvis frågan om detta är ett område som
vi ska satsa tid och pengar
på, inte minst då utredning
av misstänkt födoämnesöverkänslighet
kan vara både tids- och resurskrävande.
Ambitionen med denna artikel har varit att
försöka ge en överblick av
problemets omfattning, ge
en översikt av tillgängliga
diagnostiska metoder och
dess för- och nackdelar
samt att försöka ge en motivering till varför
noggrann födoämnesöverkänslighetsdiagnostik
är viktig och bör prioriteras.